Vierdejaars werken voor het goede doel

“Het is echt een toffe ervaring en het is eens iets anders dan achter de schoolbanken te zitten”, zo vertelt een van onze 180 vierdejaars die vandaag aan het werk zijn in het kader van de Youca Action Day. Meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren engageren zich om vandaag te gaan werken in een tomatenbedrijf, als kinderverzorger en zelfs als burgemeester. Het loon dat ze vandaag verdienen, 55 euro, gaat naar een jongerenproject in Guinee. Onze nieuwsgierige reporters vertrokken ‘s morgen om eens een kijkje te nemen waar de enthousiaste leerlingen van Leiepoort campus Sint-Hendrik aan het werk zijn.

Robin bijvoorbeeld mag vandaag burgemeester van Deinze zijn. “Ik heb deze job gekozen omdat ik geïnteresseerd ben in politiek. Voorlopig ben ik nog druk bezig met wat administratie, maar hopelijk mag ik vanmiddag echt in de schaduw van de burgemeester treden”. Tine is druk aan het werk in de Maxi Zoo in Latem. “Ik heb al vissen moeten vangen en aquariums uitkuisen”. Akando en Theo hebben hun droomjob beet in Pairi Daiza en Len mag werken op de redactie van Sporza.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Lise werkt in een apotheek en heeft al afslankpillen in potjes moeten steken en medicijnen rondbrengen bij de mensen. “Dit is wat ik ervan had verwacht. Ik zou dat misschien later ook willen doen.’ Ook Mathis wil eventueel later in een kindercrèche werken. Mohammed kreeg een job als klusjesman op de school zelf. Hij heeft nog een tip voor mensen die een van de volgende jaren mogen deelnemen: “Zorg ervoor dat je op tijd begint te solliciteren, want anders moet je zoals ik een badkamer uitbreken.”

Ook voor de werkgevers is het een boeiende dag: “Ik doe mee aan Youca om leerlingen te eens te laten voelen hoe het is om te werken in de plaats van de hele tijd op de pc of de playstation te zitten”, zegt Shanti Driege, die leerlingen aan het werk zet in de kindercrèche in Astene. Johan van Tomato Masters Deinze staat 100% achter het project. “Het is ten voordele van Trias, die mensen helpt die het moeilijk hebben. Ik vind dat belangrijk, want  90% van mijn werknemers zijn allochtonen.”

Voor ons journalisten was het alleszins een boeiende dag. “We zijn blij dat iedereen het goed gesteld heeft vandaag en wij hun verhalen aan jullie, lezers, mogen vertellen. We hebben zelf ook veel geleerd en fijne mensen leren kennen. Tot slot hebben ook wij ons steentje kunnen bijdragen aan dit mooie project”.

Mouhamed, Gust en Cédric

 

Bekijk hier ook het filmpje dat Milan De Meester uit 4WETsb maakte over deze dag: https://www.youtube.com/watch?v=9o2UPwyRCYg

 

Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com