2019-2020

Zesdejaars nemen afscheid van Sint-Hendrik

In het weekend van 27 en 28 juni en op acht verschillende momenten organiseerden we een proclamatie voor elke klas van het zesdejaars, met ouders. Ondanks verschillende richtlijnen maakten we er toch een mooi en deugddoend moment van. Draag zorg voor jezelf. Draag zorg voor de ander. En maak al je plannen en dromen waar. Een fijne vakantie.

Karla De Ruyck

Leerlingenraad sluit werkjaar af

Wanneer de zomervakantie voor de deur staat, breekt ook het einde van het leerlingenraadjaar aan. Omdat we dit jaar geen feestelijke bedankingsreceptie kunnen organiseren, willen we via deze weg iedereen die ons het voorbije werkjaar gesteund heeft, van harte bedanken. Op dinsdag 30 juni 2020 zetten we de directie in de bloemetjes: als blijk van dank voor hun grenzeloze inzet voor onze werking, maar ook voor hun harde werk tijdens deze organisatorisch moeilijke periode.

Sint-Hendrik zet Grieks in de kijker

Heb je geen idee waarom je Grieks zou studeren? Wil je enthousiaste leerlingen daarover aan het woord horen?

Bekijk het filmpje over Grieks

Bekijk de lessentabel van het tweede jaar

Eerstejaars gaan even terug naar school

Na 13 weken afstandsonderwijs opnieuw fysiek naar school kunnen, was voor velen onder ons fantastisch nieuws. In een halve dagproject keken we samen even achteruit. We maakten tijd om onze helden (ouders, leraars, klasgenoten, familie ...) te bedanken voor de steun afgelopen periode. We reflecteerden over ons leerproces in coronatijd: welke executieve functies kregen een boost dankzij corona? Uiteraard deden we veel kennis en kunde op, ons leren lag zeker niet stil. In een quiz konden we ervaren en tonen dat al de inspanningen thuis wel degelijk leerresultaat opleverden. We sloten af met een aantal reflecties rond een meer dan bijzonder eerste jaar Sint-Hendrik en zagen dat het goed was. Nog even en dan duiken we met z’n allen tevreden de zomervakantie in.

Sint-Hendrik verwelkomt toekomstige leerlingen

Op zaterdag 6 en zondag 7 juni 2020 organiseerden we infomomenten op onze school. We mochten heel wat kandidaat-leerlingen ontvangen. Tijdens een persoonlijke rondleiding maakten toekomstige leerlingen en hun ouders kennis met het studieaanbod, de drie keuzegedeeltes in het eerste jaar, het opvoedingsproject, de infrastructuur, het zorgbeleid, de vele activiteiten …

Tweede- en vierdejaars zitten terug op schoolbanken

Op dinsdag 2 juni 2020 verwelkomden we ook de tweede- en vierdejaars opnieuw op school. Ze krijgen net zoals de zesdejaars twee halve dagen les per week. In de maand juni organiseren we een terugkommoment voor de eerste-, derde- en vijfdejaars. Op deze manier kan iedereen het schooljaar op een mooie manier afsluiten.

Lucas en Jef vallen in de prijzen

Slechts 0,8 % van de deelnemers aan de wiskunde olympiades wordt finalist. Laureaat worden van de Junior Wiskunde Olympiade of de Vlaamse Wiskunde Olympiade is dus echt wel een zeer exclusieve prestatie. Twee van onze leerlingen hadden die eer. Lucas Descamps (4ECO5) en Jef Philippé (6GRW) werden na twee voorrondes geselecteerd en konden zich kwalificeren voor de finale van die olympiade.

Victor en Yuxia gaan door naar finale

Twee leerlingen van onze school plaatsten zich voor de finale van Olyfran, de olympiade Frans. Binnen de categorie JUNIOR ASO behaalde Yuxia Evens (4WETb) de derde plaats. Victor Van de Moortele (6GRW) behaalde de vijfde plaats binnen de categorie MAX ASO. Een welgemeende proficiat! We zijn ook blij te kunnen melden dat Rune Lecluyse (4LAT4) en Heike De Vos (4LAT5b) een cinematicket wonnen. Een leuke beloning voor hun deelname aan Olyfran.

Jelle, Yuxia en Aron nemen deel aan tweede ronde

Heel mooi nieuws vanuit de Junior Olympiade Natuurwetenschappen. Van de bijna 2600 jongeren die deelnamen aan de eerste ronde werden 193 leerlingen geselecteerd om deel te nemen aan de tweede ronde. Drie vierdejaars waren daarbij: Jelle Debouvere (4WETb), Yuxia Evens (4WETb) en Aron Van Hessche (4WETsb). Yuxia Evens won de bronzen medaille. Zij ontvangt hiervoor een rugzak met een mooi prijzenpakket en een vipbezoek aan Isotopolis.

Sint-Hendrik leert loslaten en focussen

In deze vreemde tijden kan het deugd doen om verveling, stress, piekeren … te kunnen loslaten. Bij de aanlooplessen- en taken moeten we ons ook kunnen focussen. Daarom organiseerden we in coronatijd elke week een digitale sessie mindfulness voor leerlingen en leerkrachten. De sessies sloten aan bij de aandachttrainingen die we sedert een aantal jaren op school organiseren. We werkten opnieuw samen met Itam, Institute for training of attention and mindfulness. De heer Jean-Paul Derveaux begeleide tijdens een sessie verschillende technieken om een gezond evenwicht te vinden tussen schoolwerk en ontspanning. Hij sloot telkens af met een ontspannende bodyscan.

Lees het artikel op hln.be

Sint-Hendrik verbouwt huis tot extra klaslokalen

De verbouwingen aan 'Het Huis' in de Gentstraat 60 schieten aardig op. De ruwbouwwerken zitten in de eindfase. Enkele weken geleden werden met een heuse hijskraan van 100 ton de gewelven geplaatst. Deze week werd het beton voor de traphal naar de tweede verdieping gestort. Dag na dag krijgen onze extra lokalen meer vorm. Op de benedenverdieping komen er drie klaslokalen (waaronder twee labo’s) en daarnaast een vergaderruimte, op de eerste verdieping voorzien we sanitaire ruimtes voor de fietsende collega’s. In een tweede fase wordt ook de bovenverdieping omgevormd tot een groot polyvalent lokaal. We hopen tegen het begin van het komende schooljaar deze gloednieuwe klaslokalen in gebruik te kunnen nemen.

Zesdejaars beleven tweede eerste schooldag

Op vrijdag 15 mei 2020 gingen de zesdejaars opnieuw naar school. Ze waren erg gedisciplineerd, vonden het wat vreemd ogen, maar waren toch blij elkaar en de leerkrachten terug te zien. De leerlingen krijgen 8 uur les per week, gespreid over halve dagen.

De voorbije weken stelden we alles in het werk om de eerste schooldag vlot en veilig te laten verlopen. We hingen vele pictogrammen op, splitsten klassen op in twee groepen, richtten klaslokalen opnieuw in, installeerden controleposten met handgel … De leerlingen werden vooraf ingelicht aan de hand van instructiefilmpjes. We stuurden tijdens het weekend nog een en ander bij en ontvingen opnieuw zesdes op maandagnamiddag.

Lees het artikel op hln.be