Zesdejaars brengen wekelijks bezoek aan woonzorgcentrum

In het kader van het keuzegedeelte JONG van geest gaan 24 zesdejaars sinds september wekelijks op bezoek in het WZC Sint-Vincentius in Deinze. Ze brengen daar telkens twee lesuren door bij één of meerdere bewoners. Op donderdag 30 januari 2020 vond een heuse verwennamiddag plaats. De leerlingen hadden pannenkoeken, rijstpap en koekjes mee, er waren tafels waar fruitsalade kon gemaakt worden en er stond een hele resem aan handverzorgingsproducten. De bewoners die langskwamen, waren tevreden.

Aanvankelijk was het de bedoeling om elke leerling één bewoner toe te wijzen waarbij die een heel schooljaar op bezoek zou gaan. Dit bleek echter niet evident. Voor sommige leerlingen was het moeilijker dan gedacht om met dementerende of slechtziende ouderen om te gaan. Andere bewoners waren dan weer enthousiast bij de voorstelling, maar bleken op donderdagnamiddag telkens te slapen of familiebezoek te krijgen. Ondertussen komt alles echter op z’n plooi. Bijna iedereen heeft een vaste bewoner, weet wat van hem/haar gevraagd wordt en waartoe zijn/haar bewoner in staat is.

Van de leerlingen wordt verwacht dat ze sociaal, empathisch en creatief zijn. Gedurende de voorbije vijf maanden hebben ze verschillende manieren moeten zoeken om samen met hun bewoner(s) zo’n aangenaam mogelijke tijd te hebben. Een babbeltje slaan is immers fijn, maar als je dit iedere week anderhalf uur doet, ben je na een tijd wel uitgepraat. De leerlingen werden gedwongen om aangepaste activiteiten te zoeken en uit hun schulp te komen, wat hele mooie resultaten opleverde.

Zo maakten enkele leerlingen zelf een dominospel met herfstfoto’s, hebben ze samen met bewoners kerststukjes en -kaarten ineen geknutseld, organiseerden ze een grote quiz of speelden ze in groepjes bingo, UNO of Scrabble.

Dit keuzevak blijkt zowel voor de leerlingen als voor de bewoners een groeiproces. Sommige ouderen blijven liever in de veilige omgeving van hun kamer, waardoor leerlingen vaak opnieuw op zoek moeten naar middagvullende activiteiten. Voor onze jongeren is het dan weer een serieuze stap uit de ‘comfortzone’ van veilig achteruit leunen in de schoolbanken.

Het is echter een feit dat de leerlingen tijdens dit keuzevak al veel hebben bijgeleerd. Ze komen zichzelf soms tegen, maar leren ook hoe belangrijk hun aanwezigheid is voor hun bewoners. Niet zelden krijgen leerlingen te horen dat de bewoner al dagenlang uitkeek naar hun bezoekje. Voor enkelen is het zelfs het hoogtepunt van de week. Zo ontstaat er soms een heel mooie band, waarin je zowel leerling als oudere ziet openbloeien.

Met andere woorden: deze leerlingen laten zich horen en bewijzen dat de vooroordelen over ‘de jeugd van tegenwoordig’ nonsens zijn. De 17-jarigen vandaag de dag zijn niet onverschillig of gemakzuchtig. Ze engageren zich 100% voor een project waar ze in geloven.

 

Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com