Zesdejaars evacueren volgens ritssluitingsprincipe

Op donderdag 4 april 2019 vertrekken 132 zesdejaars en 13 begeleiders voor 10 dagen naar Italië. Dit betekent vele uren en vele kilometers op de bus. Op donderdag 14 maart 2019 stelde De Buck Travel ons een bus ter beschikking om voor het vertrek op Italiëreis de evacuatieprocedure aan te leren en in te oefenen.

Na het veiligheidsfilmpje van de FBAA (Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers) dat getoond werd op de bus, herhaalde mevrouw De Vreese, een coördinator van de Italiëreis en oud-preventieadviseur van onze school, nogmaals de belangrijkste richtlijnen en aandachtspunten voor het vertrek van de bus en bij evacuatie van de bus. En dan werd er geoefend.

De bus werd twee maal geëvacueerd volgens het ritssluitingprincipe. De laatste leerling kon telkens in minder dan 1 minuut de bus verlaten met enkel de voorste deur van de bus geopend en in minder dan 30 seconden met beide deuren geopend. Dit lijkt onwaarschijnlijk maar als de evacuatie goed georganiseerd verloopt, dan lukt het. Het is dus belangrijk dat de leerlingen en leerkrachten goed geïnformeerd en getraind zijn zodat zij de bus op een vlugge en veilige manier kunnen verlaten bij een eventueel ongeval. Maar de bus ontruim je heus niet altijd bij een ongeval. Een lekke band of andere noodstop waarbij de bus aan de kant moet of het uitstappen in een drukke stad waar parkeren of lang stilstaan niet toegelaten is, vereisen ook een snelle evacuatie. Ook dan is het evacueren volgens het ritssluitingsprincipe de manier om de bus te verlaten.

Hopelijk hebben we de leerlingen kunnen overtuigen van het belang van deze evacuatieoefening en wordt het een automatisme om de bus altijd volgens het ritssluitingsprincipe te verlaten. We wensen de leerlingen en begeleiders een mooie, leerrijke en vooral veilige Italiëreis.

 

Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com