Thibaut wordt Belgisch kampioen baanwielrennen

Terug naar overzicht

Thibaut Van Damme

 

Blijf plezier hebben in je sport!

 

Welke sport beoefen je?

Ik doe aan wielrennen en dan vooral aan baanwielrennen (op de piste) en op de weg. Het liefste rij ik op de piste. Ook tijdrijden op de weg vind ik leuk om te doen.

Hoe zou je je sport omschrijven aan je klasgenoten?

Het is een sport waarvoor je enige spierkracht nodig hebt in de benen, want uithouding en explosiviteit zijn belangrijk. Maar je moet ook slim zijn, want tactiek is minstens even belangrijk, zeker op de piste. Het baanwielrennen is ook mentaal een zware sport, vind ik. Eén klein foutje en je daguitslag én klassement kunnen om zeep zijn. Ook ziekte kan roet in het eten gooien. Daar moet je mee kunnen omgaan.

Wanneer heb je voor de eerste keer kennisgemaakt met die sport?

Toen ik vijf jaar was, keek ik samen met mijn ouders naar cyclocross op tv. Dat ben ik dan beginnen nadoen in mijn tuin thuis.

Was het liefde op het eerste gezicht? Waarom wel/niet?

Ik vond het meteen leuk om te crossen en te ravotten met de cyclocrossfiets. Maar omdat je maar lid kan worden van een wielrennersclub en aan wedstrijden kan meedoen vanaf het tweede leerjaar, ben ik gestart met BMX. Daar kan je al mee starten vanaf je vijf à zes jaar. Met de BMX heb ik veel trucjes geleerd, die mij nu nog van pas komen.  Behendigheid en evenwicht op de fiets zijn zeer belangrijk als er geduwd wordt in het peloton.

Hoe voel je je wanneer je die sport aan het beoefenen bent?

Als ik op mijn fiets zit, dan denk ik aan niets anders dan aan het koersen. Mijn focus ligt op mijn fiets, het hier en nu. Alle minder plezante dingen, zoals ruzie, minder goede punten op school, zijn dan vergeten. Na het koersen lijken die zaken allemaal wat minder belangrijk.

Wat vind je er het leukst aan?

Bij het baanwielrennen vind ik het tactische spel het leukst. Maar ik vind het ook leuk om met zo’n grote snelheid rond te rijden.

Wat is jouw topmoment tot nu toe? Waarom?

Mijn topmoment is zeker toen ik de eerste keer Belgisch kampioen op de piste werd. Dat is een onbeschrijflijk gevoel: je zit in een soort van overwinningsroes. Je kan het bijna niet geloven.

Zijn er ook zaken waar je het moeilijker mee hebt? Zo ja, welke?

Het moeilijkste is omgaan met de stress voor een wedstrijd. Het is soms moeilijk om de stress onder controle te houden, terwijl je weet dat te veel stress slecht kan zijn voor je prestatie.

Hoe probeer je daar dan mee om te gaan?

Door muziek te beluisteren of een babbeltje te slaan met mijn wielervrienden.

Hoeveel keer per week train je normaal gezien?

Ik doe eenmaal per week core stability en ga eenmaal per week trainen met de fiets. Dat is natuurlijk niet altijd zo, want er zijn ook rustperiodes.

Hoe probeer je dat met je schoolwerk te combineren?

Een goede planning helpt natuurlijk. In het wedstrijdseizoen is het studeren op alle vrije momenten die ik heb, zelfs in de auto op weg naar de wedstrijd. 

Zijn er momenten waarop de combinatie school en sport minder goed samengaan? Zo ja, wanneer?

Ik vind het vooral moeilijk als ik moe ben, zowel na een zware dag op school als na een lastige wedstrijd. Als ik moe ben, kan ik mij moeilijk concentreren. 

Wat doe je dan?

Ik doe zoveel mogelijk schoolwerk op voorhand, zodat dat al klaar is als ik wedstrijd of training heb. Maar soms moet ik toch nog studeren en dan doe ik dat ook. Maar meestal is dat enkel nog herhalen en dan valt het wel mee.

Wie kan je helpen?

Mijn ouders wijzen mij er wel op dat ik een goede planning moet maken én die ook moet volgen. Natuurlijk ga ik ook op tijd naar bed voor een goede rust. 

Vallen je sportactiviteiten nu volledig weg door de coronacrisis?

Ja, jammer genoeg wel. Alle wedstrijden en ook clubtrainingen zijn afgelast. Zelfs de core stability kan niet doorgaan.

Hoe probeer je dan nog met je sport bezig te zijn?

Ik probeer thuis wat bezig te zijn op de fiets (over balkjes springen, hindernissenparcours) en core-oefeningen te doen. Ik ga ook af en toe fietsen op de weg samen met mijn papa.

Wat zou je zelf nog willen vertellen over jouw ervaringen in de sportwereld?

Je moet nooit opgeven en er altijd blijven voor gaan. Met veel inzet zal het op een dag wel allemaal lukken. Maar vooral, blijf plezier hebben in je sport!

 

Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com

Terug naar boven

Terug naar overzicht