Zesdejaars volgen workshops biotechnologie

Op maandag 11 maart 2019 volgden de zesdejaars Wetenschappen-Wiskunde a twee workshops bij UGent. Tijdens de eerste workshop maakten de leerlingen een zonnecel uit eenvoudig materiaal. Na een theoretische introductie gingen ze aan de slag met glasplaatjes, titaandioxide, een potlood, een elektrolyt en thee. Na het in elkaar knutselen van hun zonnecel maten de leerlingen hun zonnecel uit. 

Tijdens de workshop plantenbiotechnologie kregen de leerlingen uitleg over de in-vitrocultuur van planten waarbij men op een kunstmatig samengestelde voedingsbodem onder aseptische en gecontroleerde omstandigheden planten teelt. Deze techniek vormt de basis van een miljardenindustrie die enorme hoeveelheden plantjes levert. De leerlingen brachten plantjes in een proefbuis met een zelf gekozen mix van plantenhormonen zodat ze na enkele weken de invloed van de hormonen op de planten kunnen zien. De plantjes kunnen dan, onder voorwaarde dat ze niet te abnormaal zijn, in potgrond uitgeplant worden.

Op maandag 18 maart 2019 volgden ook de zesdejaars Latijn-Wetenschappen, Moderne Talen-Wetenschappen en Wetenschappen-Wiskunde b een workshop biotechnologie. Ze gingen hiervoor naar hogeschool Vives in Roeselare. De leerlingen kregen een mix van theorie en praktijk. Ze gingen aan de slag met micropipetten, deden ze een elektroforese, voerden een PCR uit en maakten een antiobiogram.

 

Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com