Vijfdejaars op pad in frontstreek

Op dinsdag 22 maart 2019 trokken de vijfdejaars richting Ieper om zich onder te dompelen in het verhaal van de Eerste Wereldoorlog. Het werd een gevulde dag met een gevarieerd programma waarbij verschillende aspecten van de oorlog aan bod kwamen.

Bij het museumbezoek konden de leerlingen kennis maken met het verloop van de gevechten rond Ieper en technische aspecten van de oorlog. Het bezoek aan de gereconstrueerde loopgraven en dug-outs rond het museum maakte het verhaal tastbaar.

Er was ook tijd om even stil te staan bij de gevolgen van de oorlog. Een bezoek aan de Menenpoort en verschillende begraafplaatsen (Tyne Cot, Langemark) zorgden voor een moment van bezinning. De jonge leeftijd van veel soldaten op de grafstenen zorgde voor ontnuchtering en stilte. Oorlogspoëzie benadrukte de zinloosheid van de oorlog en de onmacht van de gewone soldaat. Dit in schril contrast met de oorlogsretoriek van de legerleiding en de propaganda waarmee het thuisfront werd zoet gehouden.

Met dank aan het goede weer en de vlotte verplaatsingen werd het een boeiende dag die hopelijk onderstreept wat men in 1918 al wist: ‘nooit meer oorlog’.

 

Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com