Vierde-, vijfde- en zesdejaars informeren zich over oceanen

Op donderdag 17 januari 2019 schetste Jolien Goossens de toestand, de bedreigingen en de toekomst van oceanen en het leven dat ze herbergen. Een eerste kennismaking met de habitats onder water leert dat de oceaan heel wat diensten voor ons levert. Zo voorziet ze in voedsel, water en zuurstof maar zetten wij de grootste biotoop op aarde onder hevige druk. Tenslotte wordt er ingegaan op hoe de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen willen voorkomen dat de zee verandert in een warme plastic soup zonder vis.

Enkele reacties van de leerlingen:

“We kunnen niet steunen op 1 groot project om onze afvalberg op te ruimen, maar als we allemaal de handen in elkaar slaan, kunnen we de noodzakelijke positieve impact maken op het klimaat.”

“Wat mij is bijgebleven en waar ik zeker ga op letten is dat bepaalde vis certificaten hebben, waarop te lezen is of het al dan niet een goed is om die vis te kopen/eten. Ook ga ik in februari met een vriendin 1 maand vegetarisch eten, de oproepen zetten dus (althans bij mezelf) mensen aan om iets aan de klimaatverandering te doen!”

“Het is een schande dat van de doelstellingen die moeten gehaald worden tegen 2020 of 2030, er nauwelijks naar het milieu gekeken wordt. En bij het minste dat een zeer klein beetje positief is (bijvoorbeeld de kabeljauwpopulatie in de Noordzee) er een artikel gepubliceerd wordt dat zegt dat het fantastisch goed is.”

“Ik vond de voordracht heel boeiend: ze vertelde over alle aspecten van de oceanen. Het was bovendien goed dat er zowel verteld werd over de goede zaken en de voordelen van oceanen, maar ook over de impact die wij hebben als mens op deze habitats en over de problemen zoals klimaat en visserij die het leven onder water bedreigen. Het eerste deel heeft me geboeid en het tweede deel heeft me de ogen geopend. De voordracht zet alles op een rijtje en het is zeker nodig dat er beslissingen genomen worden om plastic terug te drijven, visserij te verminderen etc. Natuurlijk zijn we als consument ook verantwoordelijk, maar het is ook aan de beleidsmakers om hun verantwoordelijkheid op te nemen en nu cruciale beslissingen te nemen. Dat is mijn gedachtegang in een paar zinnen na deze voordracht.”

 

Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com