Twee finalisten

Op woensdag 22 februari namen een 200-tal leerlingen uit de 1e, 2e en 3e graad deel aan Olyfran, de olympiade voor Frans. In totaal deden meer dan 10.000 leerlingen mee vanuit heel Vlaanderen. In tegenstelling tot andere olympiades wordt geen tweede ronde georganiseerd, maar een 70-tal leerlingen mogen rechtstreeks door naar de finale. In alle graden scoorde onze school boven het Vlaamse gemiddelde.

We zijn dan ook heel trots dat er twee toplaureaten zijn geselecteerd voor de finale in Hasselt op woensdag 19 april. Sofie Lenders (4 GRL) zit bij de finalisten van JUNIOR (2e graad) en Nele Aernoudt (5 LWI) zit bij de finalisten van MAX (3e graad). De finale bestaat uit een mondelinge proef en er zijn tal van prijzen te winnen: taalstages, een vakantieverblijf in Frankrijk, toegangstickets tot Disneyland, enz. De organisatie van Olyfran stuurde ons ook 12 cinematickets toe. De leerling met het beste resultaat per jaar en een gelote leerling kregen dit leuke geschenk.

We wensen Nele en Sofie heel veel succes toe in Hasselt!

Twee leerlingen uit 4 WETs stromen door naar de 2de ronde!

Aan onze Junior Olympiade Natuurwetenschappen namen dit jaar slechts drie leerlingen deel. Door een ongelukkig toeval stonden er de dag na de olympiade twee examentoetsen gepland, waardoor veel leerlingen de studieboeken verkozen boven een deelname aan de olympiade. Drie dappere leerlingen uit het 4de jaar wensten toch graag hun kennis over de vier wetenschappen (fysica, chemie, biologie en aardrijkskunde) te testen. Hierbij kregen ze twee uur de tijd om 60 vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

In totaal namen er over heel Vlaanderen 2072 leerlingen deel, waarvan de 236 beste deelnemers zich plaatsen voor de tweede ronde. Deze zal plaats vinden op woensdag 19 april.

Wij wensen onze twee geselecteerde leerlingen, Vjorn en Ludovic, alvast veel succes!

Viering voor onze overledenen

Met hoopvolle woorden en muziek, in verbondenheid met anderen, even stil worden rond de kracht en de broosheid van het leven ….
Even stil staan … om gesterkt verder te (kunnen) gaan …


Gisteren vond de viering van Moed en Hoop plaats in de Onze-Lieve- Vrouwkerk in Deinze. De pastorale werkgroepen van campus Leiepoort Sint-Hendrik, Sint-Theresia en Sint-Vincentius organiseerden samen met E.H. deken deze waardevolle gebedsviering. Het werd een gebed voor alle families van leerlingen, oud-leerlingen, personeelsleden en oud-personeelsleden.


5 foto's

Willen wij op gebied van zwerfvuil het achterlijkste land van Europa worden?

Tot 10 jaar geleden smeten Spanjaarden in de herbergen  hun verpakking van individeel verpakte suikerklontjes e.d. gewoon op de grond. Ook hun parkings langs de snelwegen lagen er intriest bij. We hebben er het raden naar hoe ze dit probleem uiteindelijk opgelost hebben, maar we kunnen vandaag overduidelijk vaststellen dat de Spanjaarden hun verkeerd gedrag in korte tijd hebben aangepast.

Is er ook bij ons iets op til? De klas die vandaag verantwoordelijk was voor de opkuis van de speelplaats, zond spontaan een foto door van de lollystokjes die ze op de speelplaats verzameld hebben. Een signaal van hen? Doen we er iets aan of willen we binnenkort op gebied van zwerfvuil het achterlijkste land van Europa worden?

Oud-leerlingen geven info over hun verdere studie

35 oudleerlingen kwamen onze zesdes informeren en enthousiasmeren. Een belangrijke avond in het studiekeuzeproces. Deze avond is een organisatie van onze ouderraad i.s.m. de school.

 


17 foto's

Educatief theater als middel om te sensibiliseren

Alcohol is niet weg te denken uit de leefwereld van jongeren en wordt meestal niet bekeken als een drug maar het is er wel een. Welke invloed heeft het op hun gezondheid? Waar kan je juiste en eerlijke informatie vinden? Waar kan je terecht met je vragen? Waarom krijgen bepaalde mensen vlugger problemen met verslavende middelen dan anderen? Hoe zit het met de wetgeving rond ‘alcohol’ op dit moment?

Dit alles werd besproken tijdens het project alcoholpreventie bij de derdejaars. 
Dit bestond uit de theatervoorstelling ‘Grenzen’ op dinsdag 31 januari met nabespreking en een voordracht van een medewerker uit Drugpunt Deinze op donderdag 9 en vrijdag 10 maart. De ouderraad ondersteunt dit project financieel, waarvoor dank. 


9 foto's

Veilig naar Italië

Over enkele weken vertrekken onze zesdes met hun begeleiders richting Italië. Busmaatschappij De Buck was zo vrij ons een bus ter beschikking te stellen. Onder leiding van Niki De Vreese, die de richtlijnen van het evacueren eerst nog eens uit de doeken deed, werd dan onmiddellijk geoefend. Bedoeling was de tijd zo kort mogelijk te houden en dit lukte best aardig.


5 foto's

De gerenoveerde kapel imponeert

Zondag mochten we meer dan 300 bezoekers op onze school verwelkomen. Alle kandidaat-leerlingen kregen een persoonlijke rondleiding.  Met trots konden we onze gerenoveerde kapel al opnemen in de rondgang. Dit project is nog niet helemaal afgewerkt, maar lokte nu al heel veel positieve reacties uit.

Gedurfde architectuur geeft blijkbaar ook dynamiek aan een school. We hebben nu ons eigen Guggenheim...


13 foto's

Pi-dag 

Wie de internationaal aanbevolen datumnotatie volgt, begrijpt waarom 14 maart Pi-dag is. Deze ISO-notatie (IS0 8601) wil dat we daarbij volgend masker gebruiken:  JJJJ-MM-DD .

14 maart 2017 wordt dus 2017-03-14. Het Pi-getal is nu onmiskenbaar aanwezig.

Voor onze wiskundeleraars een reden om dit getal de hele dag in de kijker te zetten.
Initiatieven op een rijtje: tijdens de les een gedicht over het pi-getal (geschreven door een wiskundeleraar die ermee de winnaar werd van een gedichtenwedstrijd); bij het middagmaal soep met [pi]gment en balletjes in paprikasaus met een piramide van aardappelpuree; tijdens de middagpauze een stuk taart (pie in het Engels) en een rebus voor elke graad afzonderlijk; achter de schermen een gezamenlijke maaltijd voor de leerkrachten wiskunde, ook de oud-leerkrachten waren uitgenodigd.

Een tip: begin de naam van de computerbestanden die je bewaart met de internationale datumnotatie. Zo zijn ze in webomgevingen (zoals elo) ook mooi chronologisch geordend. 


10 foto's

Judo

Proefondervindelijk toeslaan.Op bezoek bij de ESA

Charlotte Blancke en Hanne Hellin uit de zesdes bouwden in het kader van hun onderzoekscompetentie wetenschappen een telescoop in samenwerking met de volkssterrenwacht Armand Pien in Gent. Bovendien kregen ze de kans om het Europees Ruimtevaart Centrum (ESA) in Keulen te bezoeken. In dit opleidingscentrum voor astronauten werd ze ontvangen en rondgeleid door niemand minder dan  Frank De Winne, directeur van de ESA, en na Dirk Frimout onze tweede Belgische astronaut in de ruimte. Een onvergetelijke en boeiende ervaring.


6 foto's

De winnaars

U bracht massaal uw stem uit op de verschillende animaties die de leerlingen maakten met Scratch.

Op de derde plaats staat ‘de talentenshow’ van Hanne Van de Putte en Kiara Cools uit 1MODc. Een knappe animatie omwille van de verschillende figuren en de goede timing.

Op de tweede plaats staat ‘de bouw van de kapel’ gemaakt door Ruben Warnez en Simon Goussaert uit 1LATa. Zij maakten een duidelijk vormgegeven puzzel over de kapel.

Op de eerste plaats staat ‘ontwijk de slechte school’ door Lars Dhaene en Louis Loones uit 1LATb. Zij maakten een spel gecombineerd met een leuk verhaal.

De winnaars ontvingen filmtickets en boekenbonnen.

Proficiat aan alle deelnemende leerlingen!


4 foto's

Weg met het hokjesdenken

Op dinsdag 7 maart woonden alle vijfdejaars een workshop bij rond andersgeaardheid. Enkele vrijwilligers van Verkeerd Geparkeerd vzw brachten een getuigenis en probeerden samen met de leerlingen de hokjes af te breken waarin mannen en vrouwen nog vaak worden geduwd. Een persoon is veel meer dan een geslacht of een geaardheid. Aan de hand van filmpjes, een korte quiz, een brainstorm en open gesprekken streefden we ernaar om vooroordelen te doorprikken omtrent seksuele identiteit en geaardheid. 


4 foto's

Het STEMmen kan beginnen!

De afgelopen weken maakten de eerstejaars kennis met Scratch, een gratis programmeeromgeving om animaties te ontwerpen. Het toepassingsgebied is breed: games, verhalen, muziek, simulaties…

Via een wedstrijd werden de leerlingen uitgedaagd om een animatie te creëren waarin de school op een originele manier wordt voorgesteld. De professionele jury maakte uit de vele inzendingen een selectie van 12 animaties.

Nu vragen we de stem van het publiek. Like samen met uw familie, vrienden, kennissen uw favoriete animatie op de Facebookpagina van de school. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 10 maart, 12 uur. Wie sleept de prijzen in de wacht?

http://facebook.com/leiepoortcampussinthendrik


13 foto's